Gastronomisk kalender

Här under hittar du viktiga datum av stor gastronomisk betydelse som alla är värda sin egen uppmärksamhet. Under den första kolumnen finner du kända viktiga personligheter som haft och har stort inflytande på den finländska och inte minst den finlandssvenska matkulturen och måltiden. I den andra kolumnen finner du råvarudagar och måltidsrelaterade dagar. I den tredje finner du internationella dagar av kulinarisk betydelse. 

14.01. Zacharias Topelius
05.02. Johan Ludvig Runeberg
06.02. Charles Emil Hagdahl *(4)
11.02. Gustafva Björklund *(1)
19.03. Ferdinand von Wright
23.03. Cajsa Warg
28.03. Finlands Svenska Måltidsakademi
05.04. Wilhelm von Wright
07.05. Tore Wretman *(6)
04.06. Carl Gustaf Mannerheim
13.06. Magnus von Wright
30.06. Eva Mannerheim Sparre
16.08. Karl Fazer
28.08. Anna Olsoni-Qvist *(2)
02.09. Fredrika Runeberg
07.09. Runa Melander *(3)
28.10. Auguste Escoffier *(5)
18.11. Adolf Erik Nordenskiöld 
06.12. Självständighetsdagen
08.12. Jean Sibelius 
     -    Helmi Vainikainen (1885 - 1979)
     -    Aino Kari (1893 - 1972) 

 Fotnot.
*1- Gustafva Björklund (1794-1862) Född i Finland är en av det betydelsefullaste gastronomiska personligheterna för både Finland och Sverige. Hon startade: Lilla sällskapet. som idag är en av världens äldsta gastronomiska föreningar.

*2- Anna Olsoni-Qvist (1864-1943) Var den som utvecklade och skapade  utbildningen för hushållslärare redan 1891 i Helsingfors och publicerade 1892 på svenska den första finländska hushållsboken "Kokbok för enkel matlagning i hem och skola jämte korta anvisningar rörande huslig ekonomi". 1893 kom den även ut på finska.

*3- Runa Melander (1893-1977) var en svensk pedagog som anses var den som utvecklade den svenska hushållslärarutbildningen i Finland, men det faktum så är det Anna Olsoni (1864-1943)  som skall ha den äran lagt på sig.

*4- Charles Emil Hagdahl (1809- 1897)  Svensk läkare och kokboksförfattare.
Hans kokbok:  Kokkonsten som vetenskap och konst från 1879 blev en av det  inflytelserikaste kokböcker för det nordiska förhållandena. 

*5. Auguste Escoffier (1846- 1935) Fransk köksmästare och den moderna kokkonstens fader och författare till kokboken Guide Culinaire. Boken som inte bara anses som, men är också "alla kockars bibel". 

*6. Tore Wretman (1916- 2003)
Hovtraktör, krögare, kock och grundaren av Gastronomiska akademin i Sverige. Få om ens någon har haft så stort inflytande på både den svenska som finlandssvenska matkulturen och mathushållningen som Tore Wretman, han återupprättade, specialiserade och moderniserade det svenska smörgåsbordet som än i dag har en enorm betydelse även i Finland. Tore Wretmans namn och kunskap hör till det fem största Gastronomiska namnen genom historien. Jean Anthelme Brillat-Savarin, Auguste Escoffier, Paul Bocuse, Ingrid Espelid Hovig och Tore Wretman är utan tvivel den moderna kokkonsten giganter.


 


12.01. Marsipanens dag
22.01. Vinets dag

Nationella FISKSOPPANS DAG, firas alltid andra tisdagen i februari varje år.

19.02. Knäckebrödets dag
25.02. Grapefruktens dag
28.02. Rågbrödets dag
04.03. Bananens dag

09.03. Tomatsåsens dag
12.03. Alla korvars dag
14.03. Internationella paj dagen
25.03. Våffeldagen
04.04. Morotens internationella dag
11.04. Surdegsdagen
12.04. Lakritsdagen
Den lokala handelns dag infaller alltid sista lördagen i april. 

Nässlans dag firas alltid första söndagen i Maj
27.05. Ostens dag
01.06. Mjölkens dag
06.06. Färskpotatisens och sillens dag
13.07. Paltdagen
20.07. Kalvdansens dag
21.07. Kräftpremiären Finland
06.08. Blåbärspajens dag Finland
23.08. Köttbullens dag
Finländska naturens dag och nationella svampdagen firas den sista lördagen i augusti.
Svampens europeiska dag infaller första söndagen i september. 
Får i kålens dag infaller alltid den sista torsdagen i september.
04.09. Finländska matens dag
19.09. Brunchens dag
Jansson-dagen infaller alltid sista fredagen i september.
25.09. Äpplets dag
Skolmjölkens internationella dag firas alltid Sista onsdagen i september (World School Milk Day) instiftad år 2000 av FN-organet Food and Agriculture Organization, FAO.
01.10. Kaffets internationella dag
04.10. Kanelbullens dag
08.10. Äggets internationella dag
09.10. Finlandssvenska Matkulturdagen
10.10. Grötens dag
11.10. Äppelmustens dag
-Måltidens dag infaller tredje torsdagen i Oktober grynkorvens dag likaså.
-Hackkorvens dag uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober varje år 
06.11. Svenska dagen
11.11. Chokladens dag
13.11. Smörgåstårtans dag
14.11. Ostkakans dag
30.11. Kåldolmens dag
01.12. Glöggens dag
09.12. Pepparkakans dag
13.12. Lucia
24.12. Julafton
30.12. Nyårsafton

 


 

01.01. Internationella pizza dagen.
Internationella pannkaksdagen infaller alltid tisdagen innan fastan och samma dag som Fettisdagen.
15.03. Internationella konsumentdagen
24.03. Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass
07.04. Världshälsodagen
09.04. Internationella Gin och Tonic-dagen
21.04. Världsdagen för kreativitet och innovation
15.05. Kardemummabullens dag
Internationella Whisky dagen infaller alltid tredje lördagen i maj
21.05. Internationella te dagen

23.05. Måltidens gemenskapsdag

07.06. World Food Safety Day (FN)
18.06. Internationella dagen för hållbar gastronomi och internationella picknik dagen
11.07. Internationella råkostdagen
06.08. Internationella öl dagen 

Internationella bacon dagen firas alltid första lördagen i september.

29.09. Internationella Stop Wasting Food Day. 
01.10. Vegetariska världsdagen

15.10. Internationella champagne dagen
16.10. Världslivsmedelsdagen
20.10.  International Chefs Day.  Kockarnas internationella dag.
24.10. Lutfiskens internationella dag
26.10. Potatisen internationella dag är instiftad av Federal organisation of Agriculture (FAO) och den svenska Potatisakademin som ett resultat av FN:s deklaration av potatisens internationella år 2008. Läs mera HÄR
10.11. Mårtensgås
16.11. Mångkulturella matdagen