Taste 3/2024
Artikeln har publicerats i TASTE 3/2024, s. 34-37
Juni 2024
Under den åländska ytan händer det spännande saker
Joel Lindholm har precis slutfört en av många dykningar runt algbasen Björkskär på norra Åland, där han och hans kollega Viktor Eriksson håller till en stor del av sin tid. Och inte bara under den isfria tiden, som man kanske skulle kunna tro. Tillsammans idkar de produktutveckling i Östersjön genom ökad biologisk mångfald.
Företaget Under Ytan grundade Joel och Viktor tillsammans hösten 2022. Efter det har mycket hänt. Man samarbetar med flera aktörer så väl nationellt som internationellt. Det är bl.a. frågan om olika universitet, svenska Nordic SeaFarm, restauranger och andra aktörer som är intresserade av alger som råvara. Nyligen lanserade killarna, under brandet Green Beanie, sina två första tångsodor Bladder Wrack Craft Soda och Gutweed Craft Soda. Dessa blev en sådan succé att Michelinrestaurangen Grön i Helsingfors köpte upp det lager som fanns kvar efter den åländska Skördefesten och nu vill de att dessa skall ingå i sitt ordinarie sortiment. Nya Green Beanie -produkter är på väg, en färsk sats produceras som bäst, lovar grabbarna. Vi väntar med spänning.
Killarna är pionjärer inom flera områden; Regenerativa åtgärder och restaurering via alg, tång och musslor är outforskad mark i Östersjön. För tillfället har de 52 olika prototyper under ytan som de granskar kontinuerligt för att så småningom kunna ta fram de som lämpar sig bäst för ändamålet. Tillsammans med OX2 och Nemo Seafarms skall de ta fram ett fullskaligt fundament som skall vara laddat med alla verktyg för att skapa en levande miljö. Det är frågan om undervattensfundament till vindkraftsparkerna och detta skall vara klart år 2025.
Företagarnas idéer samt forskningsresultat har inte gått obemärkt runt om i världen. Då detta nummer publiceras har Under Ytan precis blivit beviljade projektmedel för ett ettårigt projekt under Nordic innovation tillsammans med RISE, SLU, Nemo Seafarms och OX2.
Varför odla, räcker det inte till med vad som redan finns?
Tyvärr så räcker det inte, svarar Joel på denna fråga. Flera industrier använder mycket vildplockade alger och dessa minskar i snabb takt. Som vi alla vet så mår våra hav dåligt och behöver renas. Där vill vi vara med och utveckla och hjälpa till, vi ser det som vårt livsprojekt att få forska och ta fram så bra lösningar som möjligt för att vi även i framtiden skall kunna använda oss av det som produceras under ytan. Och inte bara vi, tillägger han. För tillfället delar man ganska frikostigt med sig av information på olika håll, främst i Norden och Europa. Detta behövs så att industrin växer och allt fler blir intresserad av alger som råvara, livsmedel, medicin eller näringstillskott, tror Joel.
Sedan behöver vi även hitta nya råvarukällor inom matbranschen. Varför importera alger från Asien då du kan vada i strandvattnet och plocka dina egna ätbara alger. Det är inte alls svårt, det finns en hel del böcker på marknaden som gör det lätt att både hitta samt tillreda algerna.
På Åland har man redan vid flera tillfällen och tillställningar serverat åländska alger på olika vis med stor framgång och Joel tror och hoppas på att det senast år 2027 finns åländska alger på gemene konsuments matbord.
Text: Mathias "MatMasse" Kumlin
Skribenten är landskapsombud för Åland i Finlands Svenska Måltidsakademi r.f.