Taste 3/2023

Artikeln har publicerats i Taste 3/2023 (s. 56-59)


Juni 2023

Siddu barra, det nalkas midsommar

Som så ofta i Norden så blir vi nordbor influerade av varandra, så även då det kommer till det åländska midsommarfirandet. Tack för det bästa grannar i väst! Johannefirandet, som man talar om på Åland, är en viktig tidpunkt för gemenskap. Då samlas man i varje by för att tillsammans resa midsommarstången, sjunga Ålänningens sång (som är ett måste), umgås och dansa, såväl gammal som ung. Ibland hörs även de små grodorna....

Midsommarstången, även kallad majstång, är en av de främsta identitetssymbolerna på Åland. I tiderna restes stången på kvällstid varefter man drog sig tillbaka till sitt för att vara utvilad inför följande dags arbete. Midsommartrakteringen har först i ett senare skede kommit med i bilden som något viktigt, därav reses midsommarstången nuförtiden på många håll under dagtid, för att man sedan skall hinna äta och dricka i goda vänners sällskap, ha det "viligt" alltså, långt in på småtimmarna. Hick.

Fil och lutfisk ses nämnas i äldre texter vad beträffar trakteringen. Att lyfta nypotatis ansågs som slöseri, man ville att potatisen skulle få växa sig stor och frodig innan den skördades. Torr i strupen gick dock knappast någon och lade sig, smuggelsprit fanns det ju gott om samt "någgen" dunk hembränt hade man alltid undangömd.

I modern tid är den åländska midsommartrakteringen mycket lik den svenska samt den finska. Fisken presenterar sig i många läckra former och smaker genom hela middagen av en naturlig orsak. Grillen är i flitig användning liksom på många håll även rökskåpet. Åländsk honungsöl förtärs i stora mängder och snapsvisorna ljuder titt som tätt bland kobbar och skär. Åländskt bröd breds med åländskt smör av hög kvalitet, egenodlade jordgubbar pryder gräddkakorna och de senaste nyheterna diskuteras med största allvar mellan grannar och släkt. Inget "jålande" här inte!

Åländskt svartbröd

Ett åländskt midsommarbord är dock inget utan svartbrödet. Följande recept är taget ur Matkultur i Norden, en kokbok. 1 l surmjölk, 1,5 dl farinsocker, 1,5 dl sirap, 1 tsk salt, 1,5 dl malt, 25 g jäst, 1 kg rågmjöl, 250–500 g grahamsmjöl. Till pensling 0,5 dl sirap och 0,5 dl kaffe.

Dag 1: Surmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 750 g rågmjöl blandas till en smidig deg. Resten av rågmjölet strös över degroten. Täck över och låt stå varmt ett dygn.

Dag 2: Rör ut jästen i liten mängd ljummet vatten. Knåda in jästen i degen tillsammans med grahamsmjölet. Låt jäsa 6–8 timmar.

Baka ut degen till 4 st 1,5 cm tjocka kakor. Jäs någon timme. Nagga och grädda i 10 min i 150°C. Pensla brödet med kaffe/sirapsblandningen och grädda ytterligare i 10 min. Packa brödet i folie och grädda 3 timmar. Stäng av ugnen och låt brödet ligga kvar tills ugnen svalnat. Brödet är moget att ätas efter 2 dygn.

Glad Midsommar!

Text: Mathias Kumlin
Skribenten är Landskapsombud för Åland i Finlands Svenska Måltidsakademi r.f. samt styrelseordförande för Mathantverkare på Åland r.f.


Åländsk ordlista
Vilig = riktigt bra
Någgen = någon
Jåla = prata strunt, tramsa